Zonneboiler: info, prijs en advies

Wist je dat in een doorsnee gezin 1/3de van de energierekening opgaat aan het verwarmen van water voor het bad, de douche, vaatwasser en wasmachine? Met een zonneboiler kan je veel energiekosten besparen en toch nog voldoende warm water produceren. Zonne-energie is namelijk duurzaam en levert je energiezuinig warm water op. Lees alles wat je moet weten over zonneboilers in dit artikel.

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Een gezin met kinderen gebruikt enorm veel warm water. Met een zonneboiler kan je een groot deel van dit warm water met groene energie laten opwekken. Zelfs op bewolkte dagen wekt de zon ‘gratis’ jouw energie op. Groener dan zonne-energie kan je eigenlijk niet gaan. Let wel, een zonneboiler kan niet je volledige verwarmingssysteem vervangen, maar werkt in combinatie met een traditionele ketel. Toch is de investering in een zonneboiler absoluut de moeite waard: het kan je energierekening met 50% of zelfs meer verminderen. Je helpt op die manier ook de natuur een handje, omdat de CO2-uitstoot met een zonneboiler heel wat minder is.

De redenen om te kiezen voor een zonneboiler:

  • je bespaart jaarlijks tot 60% van je energie die je nodig hebt om warm water op te wekken
  • het zorgt voor een jaarlijkse daling van 15 tot 20% van je complete energierekening
  • het is een eenvoudig systeem dat niet veel onderhoud vergt
  • je hebt geen bouwvergunning nodig
  • in sommige gevallen heb je recht op premies
  • zonne-energie is onbeperkt beschikbaar, zelfs op bewolkte dagen

Een zonneboiler is volgens ons een goede investering in duurzame energie die je op enkele jaren terug verdiend hebt.

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler is eigenlijk vrij eenvoudig. Op het dak is een zonnecollector bevestigd, deze gebruikt de warmte van het zonlicht om een vloeistof in het buizensysteem te verwarmen. Een zonnecollector (het paneel op jouw dak) is ongeveer tussen de 2 en 5 m2 groot. Deze collector is gekoppeld aan een pomp, leidingen en een voorraadvat. In het voorraadvat kan 80 liter tot 300 liter warm water bewaard worden. Indien het water niet warm genoeg wordt door de zon zorgt een naverwarmer dat het water op temperatuur wordt gebracht.

Zonneboiler info en advies - H&S Service

In een collector kan de temperatuur oplopen tot wel 90 graden. In het buizensysteem loopt een vloeistof die werkt als een warmtetransportmiddel. De vloeistof loopt van de collector naar het voorraadvat en wordt rondgepompt door een pomp. Zodra de vloeistof aankomt in het voorraadvat loopt deze door een warmtewisselaar. Die geeft de warmte af aan het kraanwater dat op zijn beurt in een ‘proper’ opslagvat bewaard wordt. De vloeistof die door de zon verwarmd wordt komt dus nooit in aanraking met het douchewater. En het douchewater loopt ook nooit eerst via het dak door het paneel heen om vervolgens uit de douchekop te stromen.

Wat is de prijs van een zonneboiler?

Een zonneboiler voor vier personen kost gemiddeld 4.000 euro (excl. btw). De installatiekosten bedragen gemiddeld 800 euro. Het is een grote investering, maar loont zich ook omdat jouw jaarlijkse kosten voor het verwarmen van warm water met de helft zullen dalen.

Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een zonneboiler?

De installatie van een zonneboiler vereist een aantal zonnecollectoren die op het dak geplaatst moeten worden. Die collectoren wegen al snel zo’n 200 à 300 kg. Een stevig dak is dus belangrijk. Idealiter heb je een hellend dak dat op het zuiden gericht is om zo direct zonlicht op te vangen. Is dat niet het geval, dan zijn er nog wel creatieve oplossingen. Om te achterhalen of jouw dak geschikt is voor een zonneboiler kan je de Zonnekaart Vlaanderen raadplegen: een kaart die op basis van jouw adres de meest geschikte dakdelen laat zien.

Zonnekaart Vlaanderen - H&S Service

Bekijk of jouw dak geschikt is voor een zonneboiler via de Zonnekaart Vlaanderen

Welke premies kan ik krijgen voor een zonneboiler?

In sommige gevallen heb je recht op een premie van de Vlaamse Overheid:

Daarnaast is het ook nog interessant om te weten dat je in Limburg een Duwolim-lening kan krijgen voor energiebesparende renovatiewerken, zoals het plaatsen van een zonneboiler. Dit is een lening aan 0% met looptijd van maximum 10 jaar (sociale groep) of aan 2% met looptijd van maximaal 8 jaar. CVBA Duwolim is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk, opgericht door SJK De Woonconsulent, vzw Stebo, cvba Limcoop en het Centrum Duurzaam Bouwen. Het geniet de steun van de Limburgse gemeente en OCMW-besturen, Europa en de provincie Limburg.

Een zonneboiler, iets voor jou?


Wil je weten of een zonneboiler een goede keuze is voor jouw huis?

Wil je weten voor welke premies je in aanmerking komt?

Contacteer ons dan! Wij helpen je graag verder.


Contacteer ons