Wanneer moet ik mijn verwarmingsketel vervangen?

Het kan iedereen overkomen. Op een ijskoude ochtend word je wakker en zet je de thermostaat aan zoals gewoonlijk, maar er is geen reactie. Er komt geen geruststellend geluid van de verwarmingsketel die aanslaat en er komt geen warmte vrij. Je hoopt dat het een eenvoudig probleem is dat snel en goedkoop opgelost zal zijn door reparatie van je cv ketel. Maar af en toe is de reparatie zo groot en prijzig dat zich een belangrijke vraag stelt: is het kosteneffectiever om de verwarmingsinstallatie te repareren of volledig te vervangen? Wij helpen je beslissen.

Kapotte cv ketel: repareren of vervangen?

De beslissing om een verwarmingsketel te repareren of te vervangen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd van de ketel, de kosten van reparatie, hoeveel geld je bespaart met een efficiënter systeem en of je energiebehoeften zijn veranderd. Overweeg vervanging als de cv ketel meer dan driekwart van zijn levensverwachting heeft bereikt, de kosten van de reparaties meer dan een derde van de vervangingskosten zijn en als de energiebesparingen van een nieuwe installatie groot zijn. Ook als je onlangs gerenoveerd hebt kunnen je energiebehoeftes veranderd zijn. Denk altijd eerst aan de veiligheid: als het om een ernstig probleem gaat, zoals een gebarsten warmtewisselaar waardoor giftig koolmonoxidegas vrijkomt, is vervanging onvermijdelijk.

Stap 1: bekijk de typische levensduur van een verwarmingsinstallatie

Na ongeveer 15 tot 20 jaar begint er sleet te komen op de meeste verwarmingsketels. Dus begin met het dateren van je systeem. Sommige technici schrijven het jaar waarin de ketel is geïnstalleerd rechtstreeks op het apparaat zelf. Anders moet je op zoek naar een metalen identificatieplaatje, meestal aan de binnenkant van de kamerdeur. Wacht wel eerst tot de ketel is afgekoeld! Noteer het model- en serienummer van de plaat en bel vervolgens het klantenservicenummer van de fabrikant om de productiedatum te krijgen.

Stap 2: beoordeel de kosten van repareren versus vervangen

Om het lot van je verwarmingssysteem te bepalen, heb je echter nog meer gegevens nodig: je moet zowel de kosten van de reparatie als de vervangingskosten van een nieuwe installatie weten. Afhankelijk van de grootte van je huis, je energiebehoeften en het merk van de nieuwe installatie die je kiest, kost een hoogrendementsketel tussen de €1.500 en €2.500, een condensatieketel tussen €2.500 en €5.000, een warmtepomp minstens €7.500 en een zonneboiler minstens €4.000.

Als algemene richtlijn kan je stellen: overweeg vervanging als de verwarmingsketel meer dan driekwart van zijn levensverwachting heeft en reparaties meer dan een derde van de vervanging zullen kosten. Met andere woorden, het is waarschijnlijk niet de moeite waard om €600 uit te geven om een 17 jaar oude ketel te repareren die je zou kunnen vervangen voor €2.000.

Stap 3: overweeg de efficiëntie van je verwarmingsinstallatie

Tenslotte kan je ook berekenen hoeveel energiekosten je zou besparen als je een modern, energiezuinig verwarmingssysteem zou installeren, zoals hoogrendementsketels, in plaats van het bestaande te repareren. Een oudere verwarmingsketel is beslist niet zo zuinig is als de hedendaagse modellen: een verouderde ketel kan tot wel 30% meer energie verbruiken. Doordat je verbruik daalt, zal een nieuwe energiezuinige ketel renderen. Bovendien help je het milieu ook een handje door het verminderen van de uitstoot van vervuilende stoffen.

Daarnaast voldoen de meeste hoogrendementsketels, en met name condensatieketels, aan de Europese energienormen en rendementseisen (Europese Ecodesign verordening) die steeds strenger worden, ook voor particulieren. Vervanging van oude modellen is nog niet verplicht, maar als een oud verwarmingstoestel moet vervangen worden, dan moet het toestel wel voldoen aan bepaalde minimumvereisten. Je installateur is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je hierover inlichten. De veranderende wetgeving kan daarom ook een reden zijn om nu al te beslissen voor een energiezuinig verwarmingssysteem.

Tip: Wist je dat de Vlaamse Overheid premies heeft voor het installeren van energiezuinige verwarmingsinstallaties? De voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid. Of vraag het direct aan je vakman.

Stap 4: bekijk je huidige energiebehoeftes

Misschien zijn je energiebehoeftes wel veranderd de laatste jaren. Heb je bijvoorbeeld verbouwd? Is er nieuwe isolatie geïnstalleerd? Zijn de kinderen het huis uit? Gebruik je maar een gedeelte van een grotere woning? Het is belangrijk om dan het vermogen van je verwarmingsketel te checken. Zorg ervoor dat die correct is afgestemd op jouw woning.

Twijfel je nog tussen repareren of het kopen van een nieuwe verwarmingsinstallatie?


Wij kunnen helpen!

Onze energie adviseurs komen vrijblijvend bij jou thuis langs om de situatie in te schatten.


Boek een afspraak