Wanneer denk jij aan een airco in jouw woning?

Heb jij een airco nodig?

Vandaag zeker niet, maar had jij het tijdens de afgelopen zomer (te) warm in huis? Denk er dan nu wel over na …

Nu staat de winter voor de deur. Nu denken de meeste mensen pas aan het onderhoud en de herstelling van hun verwarmingsinstallatie. Maar binnen enkele maanden staat de zomer weer voor de deur en dan heb jij een airco nodig, maar dan is het te laat om goed jouw behoefte af te wegen. De agenda van installateurs is dan steeds overvol.

De winter is het ideale moment om na te denken over de installatie van airconditioning, zodat je voorbereid bent op de volgende hittegolf. We overlopen de voordelen en nadelen van airco om een goed geïnformeerde keuze te maken!

Heeft airco een gigantische invloed op je energieverbruik?

Heb jij een airco nodig? De eerste bedenking is meestal het energieverbruik. In de volksmond klinkt het dat een airconditioning enorm veel elektriciteit verbruikt. Eigenlijk is dat niet helemaal correct.

Natuurlijk verbruikt een airconditioning wel stroom, maar niet veel meer dan de andere toestellen in je woning. Zo gebruikt een moderne airco gemiddeld slecht 1 kilowatt energie om 3 kilowatt aan warmte of koude te produceren. Bovendien hebben de meeste moderne toestellen een groen energielabel. Dit toont aan dat deze toestellen zuinig, tot zeer zuinig zijn in het verbruik.

Bovendien kan je enkel verwarmen of koelen in de ruimte waar het op dat moment nodig is. Het is niet nodig energie te verbruiken voor het hele huis wanneer je maar in één ruimte koeling nodig hebt.

Binnenunit

Heeft airco gevolgen voor het milieu?

Veel mensen geloven nog steeds dat de koelvloeistoffen in de systemen schadelijk zijn voor het milieu. Die zouden heel schadelijk zijn wanneer een lek ontstaat. Gelukkig werd in 2010 de wetgeving gewijzigd waardoor de koelsystemen sindsdien veel veiliger zijn. Bovendien is de kans op een lek heel klein wanneer jij kiest voor een kwalitatieve installateur.

Een gezond binnenklimaat bij jou thuis.

In principe is een goede binnentemperatuur tussen de 19°C en 22°C en de vochtigheid tussen 40 en 60 procent.

Een te hoge vochtigheidsgraad in huis leidt tot schimmel- en vochtplekken. Irritatie aan de ogen en huid, muffe geurtjes in huis, loskomend verf- en pleisterwerk, allemaal vervelende gevolgen van te hoge luchtvochtigheid.

Je kan er dus maar beter voor zorgen dat de vochtigheidsgraad in huis niet te hoog wordt, en daar kan airconditioning bij helpen. Deze zal ervoor zorgen dat er vocht uit de binnenruimte wordt afgevoerd.

Het grote voordeel aan een correct onderhouden airco is dat deze niet alleen de temperatuur op het gewenste peil houdt, maar ook luchtzuiverend en –ontvochtigend werkt.

De conclusie wanneer de vraag zich stelt: Heb jij een airco nodig?

Als je investeert in een kwalitatieve airco en het systeem regelmatig laat onderhouden, kun je gerust zijn.

Zolang je maar kiest voor een systeem dat bij je past en de airconditioning juist afstelt zodat je steeds een ideale temperatuur en luchtvochtigheid behoudt, zijn er eigenlijk geen nadelen aan het installeren van airco.

Wil jij het volgende zomer fris houden in huis? Denk er nu al over na!