Geen warm water in de douche? Oorzaken en oplossingen

Geen warm water in de douche? Oorzaken en oplossingen

Misschien komt dit tafereel je bekend voor. Je wil na een lange werkdag gaan douchen. Je kleedt je uit, zet de douche op en wacht op warm water. En je wacht op warm water. En je wacht … Blijken zoon- en dochterlief even tevoren teruggekeerd te zijn van het sporten. Uiteraard hebben ze zich uitgebreid gedoucht, met het gevolg dat jij je terug kan aankleden en bezweet in de keuken kan zitten mokken.

Hoe kan je koude douches vermijden? Wij sommen de belangrijkste oorzaken van gebrek aan warm water in de badkamer op en wat je eraan kan doen.

Wat veroorzaakt koud water in de douche?

De meeste cv-ketels maken warm water aan voor zowel verwarmingselementen zoals radiatoren als voor huishoudelijk gebruik, zoals de douche en bad. Controleer daarom eerst de verwarmingsketel of hij het nog wel doet. Als de ketel stuk is, roep je best professionele hulp in.

Doet de cv-ketel het wel, controleer dan of het probleem zich in het hele huis voordoet door alle warmwaterkranen in je huis aan te zetten. Als ze allemaal warm beginnen maar snel vervagen, heb je mogelijk een probleem met de brander in uw boiler. Maar als er geen probleem lijkt te zijn met de andere kranen, kan een van de componenten in de douche de schuldige zijn.

Komt er uit sommige kranen in huis wel warm water? Dan kan het zijn dat één van jouw thermostatische kranen stuk is en aan vervanging toe is. Thermostatische kranen in vochtige ruimtes zoals de badkamer kunnen sneller stuk gaan omwille van kalkaanslag.

Bedenk tot slot het tijdstip van je douche. Als andere familieleden douches nemen vlak voordat jij dat doet, kan al het warme water in je boiler op zijn. Laat altijd een half uur na het nemen van een douche de boiler weer opwarmen om de hoeveelheid warm water aan te vullen.

Hoe heb je altijd warm water in de douche?

Wil je altijd warm water, zelfs als medebewoners al gedoucht hebben? Dan kan je overwegen een warmtewisselaar te installeren. Met een douche terugwinunit genereer je snel opnieuw warm water en bespaar je bovendien heel wat euro’s uit. Het principe is eenvoudig: via een buis die in je leidingsysteem ingebouwd wordt en die fungeert als warmtewisselaar, haal je de energie uit het afvalwater en verwarmt daarmee het verse water dat naar de douchekop wordt gestuurd. Immers, tijdens het douchen vloeien er liters warm water weg. Ze zijn vervuild door zeep en vuilresten, maar hun warmte behouden ze bijna volledig. Je laat dus warm water, dus warmte, dus energie wegstromen.

Hoe werkt een warmtewisselaar?

In de douchekraan worden warm en koud water vermengd en naar de douchekop gestuurd. Het koude water in dit geval gaat eerst door de warmtewisselaar worden opgewarmd van 10 graden naar bijvoorbeeld 25 graden. Bijgevolg is er minder warm water nodig om de gewenste temperatuur te bekomen voor de douche. De warmtewisselaar haalt de warmte uit het vervuilde water als het langs die buis passeert en gebruikt die energie om het verse water op te warmen. Die koperen “wisselaar” recupereert 57,6% van de warmte voor hergebruik. En dus heb je minder energie nodig om jouw water op temperatuur te brengen. Minder energie én minder tijd. Op die manier kunnen de kinderen zich lekker uitgebreid douchen zonder zich schuldig te voelen, hoef jij niet in de keuken zitten mokken en loopt de energierekening minder snel op. Dat noemt men een triple win situatie.

Conclusie: nooit meer koude douches en geld uitgespaard

Er is niets erger dan je klaar te maken voor een lekkere warme douche alleen om te ontdekken dat je geen warm water meer hebt. Als er geen technische oorzaken zijn voor het probleem, kan je overwegen om een warmtewisselaar te installeren, zoals de Itho Daalderop Douche Warmteterugwinunit. Dan ben je altijd verzekerd van warm water en spaar je nog eens energie, en dus geld, uit. Bij H&S Services kunnen wij je meer vertellen over dit apparaat dat bezuinigt en de vrede in huis bewaart.