Geen warm water in de douche?

Komt dit tafereel je bekend voor? Je wil na een lange werkdag gaan douchen. Je kleedt je uit, zet de douche aan en wacht op warm water. En je wacht op warm water. En je wacht … Blijken zoon- en dochterlief even tevoren teruggekeerd te zijn van het sporten. Uiteraard hebben ze zich uitgebreid gedoucht, met het gevolg dat jij je terug kan aankleden en bezweet in de keuken kan gaan zitten mokken.

Hoe kan je koude douches vermijden? Wij overlopen de belangrijkste oorzaken van gebrek aan warm water in de badkamer en wat je eraan kan doen.

Wat veroorzaakt koud water in de douche?

De meeste cv-ketels maken warm water aan voor zowel verwarmingselementen zoals radiatoren als voor huishoudelijk gebruik, zoals de douche en bad. Controleer daarom eerst de verwarmingsketel of hij het nog wel doet. Als de ketel het niet doet, check even de waterdruk? Als die oké is roep je best professionele hulp in.

Doet de cv-ketel het wel, controleer dan of het probleem zich in het hele huis voordoet door alle warmwaterkranen in je huis aan te zetten. Als er geen probleem lijkt te zijn met de andere kranen, kan een van de componenten in de douche de schuldige zijn.

Komt er uit sommige kranen in huis wel warm water? Dan kan het zijn dat één van jouw thermostatische kranen stuk is en aan vervanging toe is. Thermostatische kranen in vochtige ruimtes zoals de badkamer kunnen sneller stuk gaan omwille van kalkaanslag.

Bedenk tot slot het tijdstip van je douche. Als andere familieleden douches nemen vlak voordat jij dat doet, kan al het warme water in je boiler op zijn. Laat altijd een half uur na het nemen van een douche de boiler weer opwarmen om de hoeveelheid warm water aan te vullen.

Hoe heb je altijd warm water in de douche?

Wil je altijd warm water, zelfs als medebewoners al gedoucht hebben? Dan kan je enkele ingrepen overwegen.

Een mogelijkheid is een warmtewisselaar installeren. Met een douche terugwinunit genereer je warm water en bespaar je bovendien heel wat euro’s uit. Het principe is eenvoudig: via een buis die in je leidingsysteem ingebouwd wordt en die fungeert als warmtewisselaar, haal je de energie uit het afvalwater en verwarmt daarmee het verse water dat naar de douchekop wordt gestuurd. Immers, tijdens het douchen vloeien er liters warm water weg. Ze zijn vervuild door zeep en vuilresten, maar hun warmte behouden ze bijna volledig. Je laat dus warm water, dus warmte, dus energie wegstromen.

Hoe werkt een warmtewisselaar?

In de douchekraan worden warm en koud water vermengd en naar de douchekop gestuurd. Het koude water in dit geval gaat eerst door de warmtewisselaar worden opgewarmd van 10 graden naar bijvoorbeeld 25 graden. Bijgevolg is er minder warm water nodig om de gewenste temperatuur te bekomen voor de douche. De warmtewisselaar haalt de warmte uit het vervuilde water als het langs die buis passeert en gebruikt die energie om het verse water op te warmen. Die koperen “wisselaar” recupereert 57,6% van de warmte voor hergebruik. En dus heb je minder energie nodig om jouw water op temperatuur te brengen. Minder energie én minder tijd. Op die manier kunnen de kinderen zich lekker uitgebreid douchen zonder zich schuldig te voelen, hoef jij niet in de keuken zitten mokken en loopt de energierekening minder snel op. Dat noemt men een triple win situatie.

Een andere mogelijkheid kan zijn om je boiler te vernieuwen.

De kalkaanslag die zich over de jaren afzet in de boiler maakt dat er meer tijd nodig is om het water in de boiler op te warmen. Is jouw boiler versleten? Op dit ogenblik is een warmtepompboiler zeker het overwegen waard. Het verbruik is een heel stuk lager en de overheid heeft een premie klaar voor jouw investering minder zwaar te laten wegen.

Of een nieuwe cv-ketel?

Wanneer je cv-ketel al wat leeftijd heeft of niet meer afgestemd is op jouw huidige situatie is een nieuw toestel met ingebouwd boilervat misschien wel aan de orde. De hoeveelheid warm water die je met dergelijk toestel ter beschikking hebt is bijna eindeloos.

 

Conclusie: nooit meer koude douches en geld uitgespaard

Er is niets erger dan je klaar te maken voor een lekkere warme douche alleen om te ontdekken dat je geen warm water meer hebt. Als er geen technische oorzaken zijn voor het probleem, kan je overwegen om een warmtewisselaar te installeren, zoals de Itho Daalderop Douche Warmteterugwinunit. Dan ben je altijd verzekerd van warm water en spaar je nog eens energie, en dus geld, uit.  Is jouw installatie niet meer toegepast op jouw warmwaterverbruik, wij adviseren je graag omtrent de mogelijkheden.