Een warmtepomp of een gasketel?

Iedereen die bouwt of renoveert stelt zich vandaag de vraag:  kies ik een warmtepomp of een gasketel?

Het allerbelangrijkste om een antwoord te geven op de vraag: kies ik een warmtepomp of een gasketel, blijft de isolatieschil van je woning. Zowel bij nieuwbouw als in een renovatie is het belangrijk dat je je woning goed isoleert.

Door de isolatieschil van een huis te verbeteren, daalt het vermogen nodig om jouw woning te verwarmen.  Op die manier kan je opteren voor een lagetemperatuursysteem. Je woning wordt dan verwarmd door vloerverwarming, wandverwarming of ventiloconvectoren. Als de warmtepomp een te grote investering blijkt, is het wel aangewezen om op lage temperatuur te verwarmen. Deze verwarmingsmethode is sowieso rendabel, onafhankelijk van de keuze voor een warmtepomp of een gasketel. En wanneer je ketel dan aan vervanging toe is, blijft de optie voor een warmtepomp open.

Op dit ogenblik kiest een overgroot merendeel in een renovatie nog voor een cv-ketel.

Onze favoriete gasketel

Onze favoriete gasketel

Als je voor nieuwbouw de afweging maakt tussen een warmtepomp of een gasketel, is een warmtepomp een meer voor de hand liggende keuze. Dan voldoe je ook meteen aan de voorschriften van de Vlaamse overheid voor hernieuwbare energie. Het elektrisch verbruik van je warmtepomp, kan je volledig of gedeeltelijk compenseren met PV-panelen.

Voor alle regelgeving kan je te rade op de website van de overheid.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je installatie te zwaar gedimensioneerd wordt. Daarom maken we steeds een warmteverliesberekening, aanvullend met een gebruikersprofiel voor je sanitair water. Zo kan je de capaciteit van de installatie afstemmen op je behoefte.

Is jouw huidige ketel aan vervanging toe zonder aanpassing van het afgiftesysteem? Dan raden we aan om de ketel nog een laatste keer te vervangen door eentje op fossiele brandstof om binnen 15 jaar over te schakelen op groene energie.

Je bestaande ketel vervangen door een condenserende gasketel kan vanaf ongeveer 4.000 EURO en een lage temperatuur lucht/water warmtepomp kost snel 9.000 EURO, ervan uitgaande dat je ook een boiler voor sanitair water nodig hebt. Toch een aanzienlijk verschil.

Voor een nieuwbouwhuis is het verschil kleiner als je er rekening mee houdt dat er geen gasleiding nodig is.  We besparen ook op leidingwerk en rookgasafvoer. Hoe meer gasverbruik, hoe meer er kan bespaard met een warmtepomp en hoe sneller de investering is terugverdiend.

 

Wil jij graag jouw concrete situatie bespreken met onze verwarmingsexpert? Maak een gratis afspraak!