Duurzaam verwarmen: de trend voorbij

Wat zijn de huidige trends in verwarming?

Trends komen en gaan, ook in de verwarmingswereld. Duurzaam verwarmen: de trend voorbij.

Tot voor kort wilde iedereen de verwarmingselementen en zelfs kachels zo goed mogelijk wegwerken in het interieur. Vandaag zijn kachels en radiatoren echte eyecatchers geworden in jouw interieur. Er is meer keuze dan ooit tevoren. Maar wat kies jij?

Dé trend van vandaag zijn volgens ons duurzaamheid en verhoogde eisen voor snelle en betrouwbare service.

Duurzaam verwarmen: de trend voorbij

We noemen het nog een trend, maar duurzaam verwarmen is eigenlijk veel meer dan dat. Het is de maatschappelijke evolutie naar de investering in onze toekomst en die van onze kinderen.

Het bewustzijn is een eerste stap, maar dan moet jij beslissen hoe jij dat concreet maakt voor de verwarming in jouw woning.

Verwarmen kan met gas of stookolie, met pellets of met een hybride systeem, met biomassa, warmtekrachtkoppeling of elektrisch, met een warmtepomp of zonneboiler … maar waarin verschillen al deze verwarmingssystemen?

warmtepomp

een buitenunit hoeft geen afbreuk te doen aan de esthetiek van jouw woning

Een overzicht.

Verwarmen met stookolie of gas

Deze klassieke manier van verwarmen wordt nog steeds het meest toegepast.

Deze systemen zijn beide perfect geschikt zijn om zowel een woning te verwarmen als om voor sanitair warm water te zorgen. Ze verschillen op enkele punten merkbaar van elkaar:

  • een nieuwe condenserende ketel op aardgas is beduidend minder duur dan een nieuwe condenserende mazoutketel. Het rendement op gas ligt hoger en je moet nooit meer de tank laten vullen.
  • het onderhoud van een aardgasketel is minder duur. De ketel op aardgas heeft ook minder vaak onderhoud nodig dan een stookolieketel.
  • bij een gasketel heb je geen ruimte voor brandstof nodig. De verwarmingsketel op stookolie daarentegen heeft een opslagtank nodig. Dit kan ondergronds of buiten, maar veroorzaakt steeds een aanzienlijk verlies van ruimte.
  • op langere termijn is het energieverbruik van aardgas en stookolie vergelijkbaar. De aardgasprijs stabieler is dan de stookolieprijs? Dus geen onaangename verrassingen van het ene jaar op het andere.
  • Moet je de komende jaren je verwarmingsketel vervangen? Werkt jouw centrale verwarming nu op stookolie? Weet dan dat het eenvoudiger is dan de meeste mensen denken  om over te schakelen op gas

De warmtepomp

Warmtepompen halen voor een groot deel de warmte uit de omgeving, de diepteboring of de lucht. Voor het overige deel van het energieverbruik is elektriciteit nodig. De verhouding van het elektrisch verbruik is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe kouder het buiten wordt, hoe lager het rendement van de warmtepomp.

Een belangrijk nadeel is de prijs van een warmtepomp. De installatie is duurder dan een aardgas- of stookolieketel, en wel zo’n 50 tot 100%. Bij een geothermische warmtepomp met diepteboring lopen de kosten nog hoger op. Wanneer het bovendien om een installatie in een ouder of minder goed geïsoleerd huis gaat, komt de warmtepomp alleen in aanmerking in combinatie met een klassieke verwarming.

De pellet- of biomassaketel

Een verwarmingsketel op pellets laat niet alleen toe je te verwarmen maar kan ook op rendabele wijze warm water kan leveren. Dit is niet algemeen geweten. Het grootste nadeel is zonder twijfel dat je de pellets moet opslaan. Dit systeem neemt sowieso heel wat ruimte in beslag.

De hybride verwarmingsketel

Net zoals een hybride auto gebruikt een hybride verwarming verschillende energiebronnen, waarvan minstens één hernieuwbaar is. Concreet betekent dit dat een hybride verwarming meestal bestaat uit de combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp. Zelfs de combinatie van een verwarmingsketel op gas met een warmtepomp én een installatie met zonnepanelen is mogelijk! De vele combinaties bieden een uitstekend rendement en een hoge betrouwbaarheid.

Het voordeel van het hybride systeem is dat het een slimme verwarming is. Het systeem kiest steeds automatisch de energiebron die op dat ogenblik het hoogste rendement oplevert, met de grootste efficiëntie of de laagste prijs of de twee tegelijkertijd wanneer dit noodzakelijk is.

De warmtekrachtkoppelingsketel of WKK

Meestal produceer je thuis warmte en warm water met een cv-ketel en komt je elektriciteit van het net of je zonnepanelen. Met een warmtekrachtkoppelingsketel of WKK kan je echter je woning verwarmen en tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Dit type van verwarming is vooral rendabel voor woningen of gebouwen waar een grote vraag is naar warmte.

De elektrische verwarming

Elektrische verwarming heeft niet zo’n goede reputatie. Vooroordelen zijn de hoge kostprijs van het verbruik. Eigenlijk heeft een elektrische verwarming grote voordelen. Deze is makkelijk te installeren of bij te plaatsen. Er is geen schoorsteen nodig enkel een stopcontact. Elektrische verwarming laat jou toe de radiatoren snel te verwarmen. Bovendien is deze verwarming geluidloos en je loopt geen risico op CO-vergiftiging. Kortom, meestal is dit de gemakkelijkste manier om bij te verwarmen naast de algemene verwarming.

De zonneboiler

Een zonneboiler kan voorzien in de helft van de behoefte aan warm water van een gezin. Je aardgasketel neemt de taak van de zonneboiler over wanneer de zon niet schijnt. Let op: een zonneboiler verwarmt enkel het water in je boiler en niet je woning.
De zonneboiler mag je niet verwarren met de zonnepanelen die bestemd zijn voor de productie van elektriciteit.

De zonneboiler bestaat uit zonnepanelen en een boilervat voor de opslag van het warme water. De zonnepanelen komen in de meeste gevallen op je dak. Het boilervat kan geplaatst in jouw technische ruimte of op zolder. De natuurlijke warmte van de zon wordt opgevangen door de zonnepanelen en vervolgens overgedragen naar de waterverwarmer. Dat levert je in zekere zin gratis warm water op.

De warmtepompboiler

Een warmtepompboiler werkt op dezelfde manier als een klassieke warmtepomp. Het verschil met de warmtepomp is dat de warmtepompboiler binnen staat en warmte neemt uit de ruimte waar hij staat. De opgewekte warmte gaat rechtstreeks naar het water in het boilervat.

Duurzaam verwarmen: de trend voorbij. Lees meer op de website van de overheid

De eerste belangrijke afweging is steeds het nodige vermogen van je installatie. Reken jij graag op onze hulp om jouw keuzes te maken? We horen je graag